Detektor ogljikovega monoksida

Najbrž ste že slišali za nevarnosti, ki jih povzroča ogljikov monoksid, prav tako pa ste najbrž slišali tudi, da detektor ogljikovega monoksida lahko te nevarnosti prepreči, oziroma stanovalce pravočasno opozori, da se je koncentracija plina tako močno dvignila, da je nevarna za njihovo zdravje in celo za njihova življenja. Glede na to, da gre za napravico, ki rešuje življenja, je prav, da ji namenimo nekaj vrstic in jo bolj podrobno predstavimo vsem, ki ste potencialno v nevarnosti za zastrupitev s CO.

Kupite ustrezen detektor ogljikovega monoksida

Detektorjev ogljikovega monoksida je na trgu kar veliko in velika večina jih tudi ima ustrezno oznako evropskega standarda EN50291, ki potrjuje, da je določen detektor v skladu z evropsko zakonodajo. To je tudi prva stvar na katero morate pri nakupu biti pozorni. Gre namreč za napravice, ki jih kupci težko ocenijo, saj jih je težko preizkusiti. Oglasijo se namreč samo v primerih, ko je koncentracija plina previsoka, prav mogoče pa je, da se to nikoli ne zgodi. Po drugi strani pa je detektor ogljikovega monoksida lahko preveč občutljiv in se oglaša prepogosto, kar pa je spet neprijetno, saj ti detektorji povečini oddajajo alarm glasnost 85 dB, kar je pa precej glasno. Odzivi lastnikov so zato nekaj, na kar se težko zanesemo. Zato so toliko bolj pomembni uradni strokovni testi, če jih le lahko najdete za posamezen model.

Odločite se lahko med baterijskimi in električnimi detektorji ter med osnovnimi modeli in takimi, ki imajo nekatere dodatke, npr. LCD indikator in podobno.

Po mojem mnenju je najboljši CO detektor na našem tržišču FireAngel CO-9d. Ima izjemno natančen senzor ogljikovega monoksida, zraven tega pa še meri temperaturo zraka v prostoru. Če se ne motim, je edini detektor, ki ponuja kar 7 let garancije in življenjske dobe. Vsekakor odličen nakup.

Nastajanje ogljikovega monoksida in simptomi zastrupitve

Ogljikov monoksid nastane zaradi nepopolnega izgorevanja plina ali trdih goriv. Nima okusa, vonja ali barve, zato ga s svojimi čutili ne moremo zaznati. Detektor ogljikovega monoksida je zato praktično nepogrešljiva naprava pri vseh, ki se ogrevate s pomočjo peči.

Če detektorja nimate in se plin v prostoru sprošča, to najprej opazite zaradi glavobola, ki se najprej pojavi. V prvi fazi rahle zatrupitve je prisotna tudi slabost in bruhanje ter omotičnost in splošna oslabelost. Pri zmerni zastrupitvi se pojavijo močan utripajoč glavobol, zaspanost, zmedenost, težave pri mišljenju, motnje vida, zanašanje pri hoji ter hitro bitje srca. Ob hudi zastrupitvi žrtev pade v nezavest, pojavijo se krči, dušenje, bolečina za prsnico, odpoved srca in dihanja, ter na koncu smrt. Vse to pa detektor ogljikovega monoksida lahko prepreči. Glede na to, da so cenovno zelo dostopni, je nespametno, če še ga nimate.

 

One thought on “Detektor ogljikovega monoksida

  1. Pingback: Detektor ogljikovega monoksida | Vozimo pametno